ISS Yachts Inovativno Rješenje za Yacht Charter Tvrtke
20.10.2020. / Razno

I dok će se posljedice ove globalne krize koja nas je zadesila uzrokovane virusom COVID 19 još dugo zbrajati već sada možemo reći da ima nešto i u onoj poznatoj izreci nije svako zlo za zlo.

Svjedoci smo da je globalna kriza donijela niz noviteta i inovacija koje će biti prekretnca u različitim poslovanjima. Jedno od takvih inovativnih rješenja namjenjeno nautičkom čarteru predstavila je tvrtka ISS RFID iz Poljske.

ISS RFID je tijekom rujna u Hrvatskoj premijerno predstavio svoje inovativno, pametno rješenje za yacht charter tvrtke. Održali su niz prezentacija na jednom od plovila iz nautičkog čartera. Tri različite marine: ACI Trogir, marina Mandalina u Šibeniku i marina Kornati u Biogradu bile su mjesta gdje se uživo moglo vidjeti kako proizvod namjenjen yacht charter tvrtkama zaista i funkcionira.

Inovativno rješenje Inventory Smart sustava za jahte

O čemu se točno radi?

Radi se o pametnom sustavu koji se temelji na RFID (Radio Frequency Identification), a omogućuje brzu provjeru prisutnosti označene opreme na plovilima.  Željena oprema označava se tzv. tagovima te oni šalju podatke o svom statusu u čitač (scanner).

Kako je ovo primjenjivo u čarteru i zašto je tako značajno?

Budući je proces primopredaje plovila u čarteru vrlo intenzivan, posebice u čarter tvrtkama koje raspolažu većim flotama od primjerice 30 plovila i više, ovo rješenje predstavlja zaista veliku pomoć pri automatizaciji procesa ali i smanjuje vrijeme provjere inventara na plovilima na manje od dvije minute. Kada uzmemo u obzir da se u glavnoj sezoni check in i check out na plovilima odvija u jednom danu, najčešće unutar par sati tada je jasno zašto svaka minuta igra važnu ulogu. Operativcima u čarter tvrtkama izuzetno je važno da provjere stanje opreme na plovilu koje se vratilo iz plovidbe te da budu sigurni kako je sva oprema na broju i funkcionalna za sljedećeg gosta koji se ukrcava na plovilo. Uobičajeno vrijeme potrebno za primopredaju plovila traje od 30 minuta i više i pri tome najviše vremena se provede provjeravajući i brojeći opremu na povilu.

Uz ovaj proizvod to vrijeme se značajno smanjuje, ostavlja vremena osoblju čarter tvrtke da se posvete gostu i pruže vrijedne informacije o sigurnosti plovidbe i funkcionalnosti svih uređaja i opreme na plovilu. S druge strane prilikom check outa smanjuje se mogućnost nesporazuma ili možebitnih previda u oštećenoj opremi ili izostanku opreme. Na taj način i gosti i čarter tvrtka osiguravaju se od nepotrebnih nesporazuma.

 

Kako točno radi?

Tijekom prezentacija u živo u rujnu, inžinjer ISS RFID tima Michael Ginter pokazao je i objasnio kako točno sistem funkcionira. Za prezentaciju su odabrali jedrilicu DUFOUR 460 iz čarter flote tvrtke Euronautic koja je tijekom ljetne sezone 2020. provela niz testiranja ove opreme na svojim plovilima. Konkretno, na ovoj jedrilici bila su označena 127 predmeta i većina ih je bila smještena u unutrašnjosti plovila (navigacijski stol, kuhinja, salon).

Prema riječima Mr Gintera sustav radi vrlo jednostavno. RFID čitač prima signal koji se reflektira od svih označenih predmeta na plovilu. Rezultati očitanja pojavljuju se na zaslonu ručnog čitača, a izvještaj se prenosi putem Interneta do softvera za upravljanje u oblaku.

Tokom prezentacija demonstrirano je da je vrijeme potrebno za pregled svih 127 predmeta na plovilu iznosilo manje od dvije minute.

Iako su prezentacije bile impresivne i pokazale koliko je ovo rješenje primjenjivo i korisno, prisutne je zanimalo kako započeti s primjenom i koliko je komplicirano označiti sve željene predmete na brodu.

Savjet Mr Gintera je da se krene od starter paketa koji sadrži scaner i 100 oznaka za početak što je sasvim dovoljno svakoj čarter kompaniji da započne i istraži koje predmete želi uključiti. Također starter paket uključuje i dvije licence za dva različita plovila.

Cjelokupnu prezentaciju održanu u ACI marini Trogir možete pogledati ovdje.

Dokazane prednosti za čarter tvrtke

Kako je sustav testiran tijekom ljetne sezone 2020. u praksi su se pokazale ključne prednosti za čarter tvrtke:

  • jednostavna implementacija sustava,
  • značajna ušteda vremena,
  • visoko automatizirani proces - izbjegavanje ljudske pogreške,
  • upravljanje rezultatima na daljinu, jednostavno upravljanje detaljima izvješća (statistika, mogućnosti optimizacije).

Prema riječima direktorice tvrtke Euronautic Katarine Vujević Babara: „Ovo je zaista izvrstan proizvod koji uljeva sigurnost našim djelatnicima da nisu previdjeli nešto tijekom primopredaje plovila, da je sve na plovilu pregledano, a s druge strane daje povjerenje našim klijentima da su zaprimili sve ono što je na popisu opreme i potrebno je na plovilu. Stoga zaista mogu preporučiti ovaj sustav svim čarter tvrtkama jer omogućuje jednu novu, napredniju razinu poslovanja.

ISS RFID tim bit će prisutan na Biograd Boat Show-u od 21.-25.10.2020. gdje ćete moći u direktnom kontaktu s g. Ginterom otkloniti sve nedoumice i dogovoriti buduću suradnju.

Više informacija o samom sustavu možete pronaći ovdje.