7 načina za povećati produktivnost svojih zaposlenika
22.11.2023. / Edukacija djelatnika

Produktivnost zaposlenika stagnira, ili vas zaposlenici napuštaju i ne znate što učiniti? Donosimo vam savjete kako posvećivati dovoljno vremena i sredstava temeljima svojeg poslovanja, svojim zaposlenicima.

Vlasnik ste tvrtke, direktor, voditelj poslovanja, ili voditelj ljudskih resursa. Vaša tvrtka je spadala među one koje su zadnjih par godina doživjele svoj procvat, sve je počelo sjedati na svoje mjesto i vaši su zaposlenici davali svoj maksimum. Činilo se kako je produktivnost zaposlenika na zavidnoj razini i nazirala se svijetla budućnost. I odjednom, zaposlenici počnu davati otkaze i odlaziti iz vaše tvrtke. Ako vam nije jasno što se točno dogodilo, jer smatrate kako je bilo ničim izazvano, to znači kako je i vas pogodio takozvani Big Quit.  
 
Zaposlenici su u posljednjih godinu-dvije pokrenuli pravu revoluciju u davanju otkaza. Jednostavno su odustajali i počeli odlaziti s radnih mjesta, a kao jedan od glavnih razloga velikog vala napuštanja radnog mjesta navodilo se opće nezadovoljstvo. Pandemija ovdje nije ni bila razlog, možda samo okidač. Ostaje činjenica kako je nezadovoljstvo moralo biti itekako veliko kada su ljudi davali otkaze usred svjetske krize. 
 
Pojedinci više nisu htjeli živjeti na poslu i za posao, u okolini koja ih ne cijeni. Mnogi su se zaposlenici žalili i na činjenicu kako se od njih očekivao rad na novim projektima bez adekvatne obuke ili alata koji bi im pomogli u radu i vlastitoj produktivnosti. 
 
Zbog čega je to tako? Sve više zaposlenika smatra kako ih se iskorištava, kako nema granice u maksimumu koji daju, kako im se zapravo ni ne daju prave mogućnost i alati za radnu produktivnost. Sve ono što im je smetalo do sada, dosegnulo je vrh u pandemiji i jednostavno došlo do točke pucanja. Svi trebamo biti svjesni kako je produktivnost zaposlenika zapravo onolika u kolikoj mjeri mu je poslodavac omogući.  
 
Uvijek i svugdje postoji prostor za poboljšanje kada govorimo o produktivnosti. Svi znamo kako je produktivnost važna na radnom mjestu, ali važno je nešto i dati kako bi se dobilo zauzvrat. Zapitate li se ikad koliko zapravo dajete svojim zaposlenicima? Brinete li dovoljno o njihovoj dobrobiti na radnom mjestu? Razmišljate li o tome koliko potičete i podržavate zaposlenike u poboljšanju njihove produktivnosti
 
Trebali biste razmišljati i planirati kako istaknuti svoju tvrtku u mnoštvu, pojednostavniti poslovne procese, povećati radnu produktivnost, ali učiniti i korak dalje. Pobrinuti se za zadovoljstvo zaposlenika na radnom mjestu.   
 

zadovoljan radni tim
 

Što možete učiniti kako bi potaknuli svoje zaposlenike na produktivnost


Jedan od načina za kontinuirano poboljšanje produktivnosti je poticati zaposlenike na dijeljenje svojih ideja o tome kako raditi pametnije, a ne teže. Sigurno ste svjesni kako je vaša dužnost osigurati zaposlenicima sve uvjete za rad. I to onakvu vrstu uvjeta rada i radnog okruženja gdje će biti produktivni, ali i zadovoljni. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste to i osigurali: 
 
1. Investirajte u razvoj zaposlenika 
Ponudite svojim zaposlenicima mogućnosti za obuku i razvoj te se pobrinite za prave resurse koji će im biti na raspolaganju. Što znači osigurati im pristup najnovijim tehnologijama, pa i dodatnim edukacijama kako bi ih mogli učinkovito koristiti. Provjerite koliko su vaši zaposlenici zapravo obučeni te ih upoznajte s najnovijim alatima koji bi im mogli olakšati svakodnevni rad. Omogućite im korištenje aplikacija za upravljanje zadacima i/ili pohrana u oblaku. 
 
2. Potičite kontinuirano obrazovanje svojih zaposlenika 
Biti u tijeku s najnovijim trendovima u industriji ključno je za svako poslovanje, ali i to sigurno već znate. Potaknite svoje zaposlenike na učenje novih vještina, na sudjelovanje u webinarima, raznim konferencijama te na pohađanje online tečajeva ili čitanje literature. Prilagodite mogućnosti učenja sposobnostima i interesima svojih zaposlenika. Ulaganjem u zaposlenike na ovakav način pokazujete kako se trudite i kako vam je stalo njih i njihovog poslovnog razvoja.   
 
3. Redovito dajte povratne informacije  
Povratne informacije su vašim zaposlenicima zapravo ključne za poboljšanje radnog učinka. Pobrinite se redovito davati pozitivne i konstruktivne komentare. Jer kako će vaši zaposlenici znati rade li svoj posao i ispunjavaju li zadatke na učinkovit način ako im vi to direktno ne date do znanja? Ujedno, potičite otvorenu komunikaciju i suradnju, neka se vaši zaposlenici osjećaju ugodno i sigurno. Neka znaju kako vam se mogu obratiti s pitanjima ili idejama. S druge strane vi kao nadređena osoba trebate biti otvoreni za čuti povratne informacije, pa čak i kritike. Doslovno rečeno, komunicirajte sa svojim timom i pitajte svoje zaposlenike za mišljenje.  
 
4. Suradnja je ključna za razvoj  
Nužno je poticati svoje zaposlenike na zajednički rad, osobito ako je u pitanju kolektiv kojem je neophodna međusobna suradnja. To može biti jednostavno odrađeno kroz redovite sastanke cijelog tima ili “brainstorming” radionice. Također je važno stvoriti pozitivno radno okruženje. Zaposlenici koji se osjećaju ugodno i podržano na svom radnom mjestu biti će produktivniji, ali i kreativniji te skloniji novim idejama i inovacijama.   
 
5. Postavite realne ciljeve 
Još jedna korisna praksa je dati zaposlenicima jasnu ideju o tome što točno trebaju postići. Vjerojatnije je kako će biti usredotočeniji i dodatno motivirani. Ako zaposlenici smatraju kako se od njih očekuje previše, ili iako su vaši ciljevi nerealni, to može dovesti do frustracije i osjećaja preopterećenosti. Važno je postaviti ostvarive ciljeve koji će zaposlenike držati na pravom putu te ih detaljno pojasniti, usmenim ili pismenim putem. Ako zaposlenik nema jasnu sliku onoga što radi i koji je njegov cilj, ne možete od njega očekivati ni zadovoljavajuće rezultate.  
 
6. Ohrabrite svoje zaposlenike na pravljenje pauze 
Možda se čini proturječnim, ali poticanje na odvajanje nekoliko minuta samo za sebe svakih par sati, može napraviti veliku razliku u ukupnoj produktivnosti zaposlenika. Redovite stanke u radnom vremenu zapravo mogu pomoći u poboljšanju koncentracije i fokusa te mogu spriječiti osjećaj preopterećenja. Promovirajte zdravu ravnotežu između posla i privatnog života osiguravajući ako je potrebno i fleksibilno radno vrijeme. No, obavezno ostavite svojim zaposlenicima, ali i samima sebi, dovoljno vremena za odmor. Ako stalno radite, ne izlazite iz ureda i preskačete pauze, vaši zaposlenici će vjerojatno učiniti isto. Budite uzor za vrstu ponašanja koje želite vidjeti od svog tima.  
 
7. Ponudite poticaje za povećanu produktivnost 
Poticaji za povećanu produktivnost, odnosno uspješno obavljene zadatke, mogu biti bonusi, plaćeno slobodno vrijeme ili druge vrste nagrada. Važno je prepoznati i nagraditi zaposlenike, a osobito one koji su primjer kontinuiranog rasta produktivnosti. To može motivirati i ostale te osigurati vašoj tvrtki uspješan rad i rast. Ako se pojedinac osjeća uvaženo, gotovo uvijek će učiniti i više nego što se očekuje od njega.  
 

 

radi tim sjedi za stolom i surađuje koristeći razne digitalne alate
 


Potaknite zaposlenike na korištenje prednosti alata i tehnologija 

 
Tehnologija je uvijek bila veliki poticaj za povećavanje produktivnosti na radnom mjestu. Kako se stalno pojavljuju noviji i moćniji alati i tehnologije, potencijal za povećanje produktivnosti postaje ogroman. Osobito u vašem odjelu za digitalni marketing, ako ga imate. Taj odjel bi najbolje trebao znati koje su nove tehnologije, koji su novi trendovi i koje su najave za budućnost.  
 
Međutim, poticanje zaposlenika na korištenje prednosti ovih alata i tehnologija može biti izazov. Neki mogu biti otporni na promjene, dok drugi možda nisu svjesni potencijalnih prednosti. Neki se boje novih stvari i izlaženja iz vlastite zone udobnosti ili se boje neuspjeha. 
 
Ključno je osigurati razumijevanje od strane zaposlenika, kako bi shvatili da im alati i tehnologije mogu olakšati dnevni raspored i pomoći im u obavljanju radnih zadataka. Kada vide potencijalne prednosti, vjerojatnije će ih koristiti. Neki će sigurno biti protiv, no nakon malog procesa prilagodbe definitivno će moći vidjeti sve prednosti.  
 
Tu ste opet vi, kao vlasnik ili nadređena osoba, vrlo važan faktor u cijelome procesu. Budite za primjer svojim zaposlenicima. Nemojte im postavljati nelogične ciljeve, osobito ako niste i sami u stanju ispoštovati ih. Niti ih davati na korištenje alate ako se i sami niste spremni služiti istima.  
 
Evo nekoliko savjeta koji će potaknuti zaposlenike na iskoriste prednosti alata i tehnologija za povećanje produktivnosti:

  • Komunicirajte o prednostima 

Provjerite jesu li zaposlenici svjesni prednosti korištenja alata i tehnologija. Objasnite na koji način im mogu pomoći u uštedi vremena i poboljšanju rada

  •  Obučite zaposlenike kako koristiti alate 

Nužno je omogućiti zaposlenicima obuku o korištenju alata i tehnologija. Inače ih neće moći adekvatno ni koristiti. 

  • Učinite alate i tehnologije lako dostupnima 

Ako je alatima i tehnologijama teško pristupiti, manje je vjerojatno da će ih zaposlenici koristiti. Pobrinite se omogućiti svojim zaposlenicima korištenje novih tehnologija, što ukratko znači, kupite ono što im treba.  

  • Potaknite zaposlenike na eksperimentiranje 

Potaknite zaposlenike na eksperimentiranje s alatima i tehnologijama kako bi pronašli načine za njihovu upotrebu koji im najbolje odgovaraju. Možda će doći do ideja na koje nikada ne biste pomislili. 

  • Nagradite zaposlenike za korištenje alata i tehnologija 

Nagrada za korištenje alata i tehnologija može biti velika motivacija, a zaposlenike koji ih koriste također možete izdvajati kao primjer drugima.  
 
 

Promičite kulturu kontinuiranog poboljšanja produktivnosti zaposlenika 


 
Trebate znati kojima od vaših zaposlenika možda treba pomoć, odnosno dodatne opcije za poboljšati obavljanje dnevnih zadataka i za povećanje učinkovitosti. Osim toga, možete potaknuti svoje zaposlenike na sudjelovanje u team buildingu, koji će im pomoći izgraditi bolje međusobne odnose i učinkovitiji zajednički rad.  
 
Možete provoditi i individualne treninge za zaposlenike kojima je potrebna pomoć s određenim zadacima ili vještinama. Ulaganjem u obuku zaposlenika možete pomoći svom timu postati što produktivniji i učinkovitiji.  
 
Postoji nekoliko ključnih stvari koje treba imati na umu kada gradite produktivnost kroz obuku zaposlenika. Nemojte redom ili bez ikakvog reda obučavati zaposlenike, nego ih skupno ili pojedinačno učite onome što je relevantno za radno mjesto koje obavljaju.  
 
Morate također biti svjesni kako neće svi u jednakom omjeru razumjeti, pa se pobrinite i za interaktivno obučavanje. Posebno obratite pažnju i na to da su zaposlenici u mogućnosti postavljati pitanja ako im nešto nije jasno te da dobivaju zadovoljavajuće odgovore.  
 
Na kraju svega kako vaš projekt i motivacija zaposlenika ne bi bili promašeni, vaši bi zaposlenici trebali sve naučeno primjenjivati i u praksi.  

 

tips and tricks
 
 
Postoji li jedinstven odgovor na pitanje o produktivnosti?


Postoji li zapravo jedan univerzalan način na koji će svaka firma povećati produktivnost svojih zaposlenika? Postoji li tajna formula uspjeha? Ne naravno, ali postoje tips & tricks. Oni uključuju određivanje prioriteta, poštovanje, uvažavanje, adekvatne alate te prepoznavanje potreba zaposlenika. Ne zaboravimo i povremene nagrade.  
 
Prije nego započnete sa obukama, nabavom alata i tehnologija za svoje poslovanje, provedite procjenu potrebe za svim navedenim. Neki zaposlenici možda već i sami koriste ili znaju koristiti određene alate ili su spremni na korištenje istih, a vi to niste ni znali. S vaše je strane potrebno postaviti jasne ciljeve za produktivnost zaposlenika, odnosno kome je što potrebno. 
 
Individualan plan prilagođen potrebama svakog zaposlenika je neophodan, ali ako zbog veličine tvrtke to nije moguće učiniti, i sami znate kako se obuka može provoditi u grupama i u pojedinim odjelima. Bitno je potruditi se da sva obuka ima i teorijske i praktične dijelove.   
 
Iako ne postoji jedan jedinstven način na koji ćete poboljšali svoju produktivnost i educirali svoje zaposlenike, postoji nešto što je u cijelom procesu zapravo bitno. Najbitnije je biti pravi vođa te pokazati vlastitim primjerom, kako bi svojim zaposlenicima stvorili motivirajuće radno okruženje.